reklama

Kupujete orechy? Dobre si ich prezriete...

Bez čoho by pre vás neboli Vianoce Vianocami? Bez kapustnice, kapra, cesnaku, medu, jabĺčok a ... orechov? Možno si spájate orechy so štedrovečerným veštením, možno s pečením medvedích labiek, možno s ozdobovaním stromčeka ... nech je to už  akokoľvek, orechy k Vianociam jednoducho patria. V ostatných rokoch  nielen tie vlašské, ale i lieskové, pekanové, kešu, mandle, arašidy, pistácie. Nie sú práve najlacnejšie, no v zhone predvianočných nákupov ich akosi ochotnejšie vkladáme do nákupných vozíkov... len či naozaj kupujeme kvalitu, za ktorú platíme ???

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Orechy obsahujú vysoký podiel tukov (od 45% - kešu a pistácie až po 75% - makadamové orechy), preto pri dlhom skladovaní na svetle rýchlo žlknú, čo sa prejavuje nepríjemne nahorklou, ba až pálivou chuťou. Prvým krokom pri nakupovaní orechov by preto mala byť kontrola dátumu minimálnej trvanlivosti - príťažlivo nízka cena orechov môže byť totiž podmienená práve skracujúcou sa dobou ich predajnosti.

Takmer všetky orechy dostupné v našej obchodnej sieti sú balené v priesvitných obaloch. Je rozumné uistiť sa, že orechy sú zdravé, celistvé, dostatočne vyvinuté a majú svoju typickú farbu. Vyhnúť sa treba plodom vyschnutým, scvrknutým a mechanicky poškodeným. Tmavé škvrny na orechoch svedčia o prítomnosti plesní, drobné dierky sú príznakom ich napadnutia roztočmi. Je samozrejmé, že v balíčku nesmú byť zvyšky škrupín, hmyz alebo jeho zárodky, prípadne cudzie prímesi alebo nečistoty.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lúpané vlašské orechy by mali byť svetlo až tmavohnedé, na lome biele s prípadným nažltlým odtieňom. Kvalitné lieskovce bývajú približne rovnako veľké, guľaté alebo mierne pretiahnuté. Lúpané mandle a arašidy musia mať hladký matný povrch. Pistácie v škrupine mávajú mierne rozpuknutú šupku v stredovej časti a zreteľne vyvinuté jadro. Škrupina nesmie byť tmavá ani škvrnitá, prípadne rozbitá. Kešu orechy v kvalite extra sú biele až krémové, 2. trieda kvality môže byť svetlohnedá až hnedá.

Ak kupujete orechy na trhovisku alebo kdekoľvek mimo obchodnej siete, neváhajte, otvorte vrecko, v ktorom sú orechy zabalené a ovoňajte ich. Akákoľvek zatuchnutosť, cudzí pach alebo vlhkosť by mali byť pre vás varovaním.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A keď už orechy máte doma, vychutnajte si ich - stačí hrsť denne a nielen cez Vianoce...

Gabriela Sabolová

Gabriela Sabolová

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ponúkam pomoc pri hľadaní vlastného stravovacieho štýlu, ktorý vyrieši nielen vaše zdravotné problémy, ale umožní vám aj žiť vaše sny:-)http://www.dietologicka.eu Zoznam autorových rubrík:  Úvahy o jedleNedajte sa oklamaťPríbehyRecepty

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu