Množstvo zeleniny je uvedené pre dve hladné osoby. Ak si chcete zachovať svoju telesnú hmotnosť, vyberte z chladničky nízkotučné mlieko, v prípade túžby po oblejších krivkách neváhajte siahnuť po sladkej smotane (12% tuku) prípadne aj po smotane na šľahanie (33% tuku). V záverečnej fáze prípravy polievok môžete použiť ručný ponorný mixér alebo klasický stolný mixér s uzatvárateľnou nádobou. K uvarenej či upečenej zelenine pridajte toľko mlieka (smotany), aby vznikla príjemne hustá krémová polievka.
Mrkvová poievka
2 šálky očistenej mrkvy nakrájanej na hrubšie kolieska, mlieko alebo smotana, gin
Mrkvu uvaríme vo vode do mäkka. Scedíme a ešte horúcu ju zmixujeme s mliekom alebo smotanou. Ochutíme ginom, ozdobíme lístkom bazalky a podávame.
Cviklová polievka
2 šálky ošúpanej cvikly nakrájanej na väčšie kocky, mlieko alebo smotana, chren
Cviklu uvaríme vo vode do mäkka. Scedíme a ešte horúcu ju zmixujeme s mliekom alebo smotanou. Ochutíme chrenom, ozdobíme lyžicou vyšľahaného mlieka a podávame.
Tekvicová polievka
500g tekvice na pečenie (oranžovej farby, dostupná momentálne aj na trhu), mlieko, karí korenie, Tandoori pasta
Celý kus tekvice aj so šupkou pečieme v rúre asi pol hodiny. Upečená tekvica by mala byť mäkká na vpich. Po vychladnutí odstránime šupku a dužinu zmixujeme s mliekom. Ochutíme karí korením, „pikantnosti odolnejší“ môžu ešte pridať Tandoori pastu a pochutnávať si...