Gabriela Sabolová
Šunka alebo „šunka“ – ako ich pri nakupovaní odlíšiť?
Po svojej babičke som zdedila ručne písanú Knihu receptov, v ktorej možno okrem iného nájsť aj podrobný návod na výrobu domácej šunky. Uvádzajú sa tu tri potrebné suroviny: kilo čerstvého bravčového stehna, dve lyžičky soli a lyžička cukru. Ďalej sa možno dočítať, že „...mäso nakrájané na kocky a jemne naklepané sa zaleje roztokom soli a cukru a nechá sa v chlade a pod tlakom v uzavretej nádobe stáť minimálne dva dni." Potom sa nasolené mäso uvarí a šťavnatá šunka je na svete. Ak si chceme dnes pochutnať na šunke, netreba nič krájať, soliť ani variť, stačí zájsť do ktoréhokoľvek obchodného reťazca a vybrať si z množstva ponúkaných mäsových výrobkov, ktoré vo svojom názve majú slovo „šunka"... a keď sa nám podarí prečítať drobným písmom uvedené zloženie týchto výrobkov, nájdeme tam okrem mäsa, soli a cukru, niekoľko stabilizátorov, zopár konzervantov, dve - tri želírujúce prísady...... a možno sa aj spýtame sami seba, či je to ešte vôbec šunka alebo je to už len „šunka"???