Zlatica bezmocne trpí. Nezaberajú krémy, ktoré jej predpísala kožná lekárka, ani fytoestrogény, ktoré si kúpila na odporúčanie kamarátky. Navštívi liečiteľa, ktorý jej navrhuje desaťdňový detox - Zlatica môže konzumovať iba citrusové ovocie a acidofilné mlieko. Zlatica sa odhodlane pustí do očisty svojho organizmu... svrbiacich fľakov je však čoraz viac a z tváre sa nezadržateľne šíria na hrudník...
Tridsaťročný Martin je skvelým kuchárom vo vychytenom štvorhviezdičkovom hoteli. Nechýbalo však veľa a bol by prišiel o svoju milovanú prácu. Jeho trápenie sa začalo koncom leta, keď to na jednej grilovačke riadne prehnal s konzumáciou rýb a červeného vína. Nielen že sa jeho žalúdok po tri dni vzpieral udržať v sebe akúkoľvek potravu, intenzívne ho bolelo celé telo a to tak, že „ho boleli ešte aj kosti zvnútra“. Martin jedol celý ďalší týždeň iba ryžu a ťažkosti úplne ustúpili. Rodičia mu cez víkend doniesli zo záhrady úžasnú úrodu paradajok a hrniec voňavého leča. Martin lečo ochutnal sprvu iba váhavo, no keď videl, že žalúdok neprotestuje, s chuťou sa najedol. Zvyšok leča odložil do chladničky a pochutnával si na ňom ešte ďalšie dva dni. Na tretie ráno ho zobudilo úporné svrbenie rúk – mal ich posiate mokvavými svrbiacimi pľuzgiermi, ktoré si počas spánku rozškriabal do krvi. Bolo jasné, že s takýmito rukami nemôže ani len pomyslieť na varenie pre hotelových hostí...
Dvadsaťročná Monika je šikovná kaderníčka. Od puberty je v pravidelnom kontakte so svojou kožnou lekárkou, nakoľko ju obťažujú svrbivé vyrážky putujúce po celej tvári. Dlhodobo navštevuje aj gastroenterológa kvôli pretrvávajúcim bolestiam brucha a kardiológa (náhodne sa vyskytujúce búšenie srdca z nevyspytateľných príčin). Monika je chudučká a tak jej obvodná lekárka pri poslednej návšteve v dobrej viere odporúčala pribrať. Dohodli sa, že začnú sýtymi raňajkami – do jogurtu si treba každé ráno pridať ovsené vločky, hrozienka a orechy. Monika poslúchla... o tri dni sa posiata vyrážkami zvíjala v kŕčoch na dlážke v kúpeľni...
Traja ľudia rozličného veku a pohlavia, tri príbehy o tom, ako potraviny všeobecne považované za zdraviu prospešné, náhle zhoršili ich už aj tak neutešený zdravotný stav. Spoločný menovateľ všetkých ich ťažkostí bol histamín – obsiahnutý v citrusovom ovocí, fermentovaných mliečnych výrobkoch, paradajkách, rybách, orechoch, mäsových výrobkoch, chlebe, čokoláde... Histamínovou intoleranciou trpí čoraz viac detí i dospelých, nezriedka sa vyskytuje spolu s celiakiou alebo s potravinovou alergiou. Prejavy histamínovej intolerancie môžu byť nesmierne rôznorodé:
*červené opuchnuté svrbiace fľaky najčastejšie na tvári, opuch pier a jazyka, rozličné vyrážky
*úporné kýchanie, neustále smrkanie, sťažené dýchanie podobné astmatickému záchvatu
*zrýchlená činnosť srdca, poruchy srdcového rytmu
*bolesti brucha sprevádzané kŕčmi, hnačky, pálenie záhy.
Ak vás dlhodobo trápi niektorý z vyššie uvedených príznakov a chcete svojpomocne zistiť, či aj vy nepatríte k „histaminikom“, skúste aspoň tri dní konzumovať iba ryžu, ryžové chlebíky, ryžové cestoviny, maslo, kuracie alebo morčacie mäso, mrkvu, hrášok, hlávkový šalát, jablko, hrozno a banán (potraviny s veľmi nízkym obsahom histamínu). Ak sa vaše ťažkosti zmiernia, je veľká šanca, že ste objavili svoju cestu k uzdraveniu skrze diétu zostavenú z nízko histamínových potravín.
Nie je to celkom jednoduché, dobrá správa však je, že okrem už vyššie spomínaných príznakov vymiznú u disciplinovaných histaminikov aj migrény a nespavovsť, u mladých žien dochádza k normalizácii menštruačného cyklu a často otehotnejú aj tie, ktoré boli považované za neplodné či opakovane potratili.