Šunka alebo „šunka“ – ako ich pri nakupovaní odlíšiť?

Autor: Gabriela Sabolová | 21.1.2012 o 20:58 | Karma článku: 13,88 | Prečítané:  4693x

Po svojej babičke som zdedila ručne písanú Knihu receptov, v ktorej možno okrem iného nájsť aj podrobný návod na výrobu domácej šunky. Uvádzajú sa tu tri potrebné suroviny: kilo čerstvého bravčového stehna, dve lyžičky soli a lyžička cukru. Ďalej sa možno dočítať, že „...mäso nakrájané na kocky a jemne naklepané sa zaleje roztokom soli a cukru a nechá sa v chlade a pod tlakom v uzavretej nádobe stáť minimálne dva dni." Potom sa nasolené mäso uvarí a šťavnatá šunka je na svete. Ak si chceme dnes pochutnať na šunke, netreba nič krájať, soliť ani variť, stačí zájsť do ktoréhokoľvek obchodného reťazca a vybrať si z množstva ponúkaných mäsových výrobkov, ktoré vo svojom názve majú slovo „šunka"... a keď sa nám podarí prečítať drobným písmom uvedené zloženie týchto výrobkov, nájdeme tam okrem mäsa, soli a cukru, niekoľko stabilizátorov, zopár konzervantov, dve - tri želírujúce prísady...... a možno sa aj spýtame sami seba, či je to ešte vôbec šunka alebo je to už len „šunka"???    

Ako si vybrať medzi „šunkami" a šunkami? Podľa ceny? Možno predpokladať, že kvalitná šunka môže byť lacnejšia ako bravčové stehno, z ktorého by mala byť údajne vyrobená??? Sotva, ale predsa to mnohým nepríde podozrivé... Oplatí sa spytovať na radu predavačov? Obávam sa, že ich vedomosti častokrát končia informáciou, ktorá šunka je momentálne v akcii. Pridanou hodnotou býva, ak vedia, o koľko percent je lacnejšia...

Orientačne možno povedať, že čím väčšie množstvo aditív je uvedených v zložení šunky, tým menej kvalitného mäsa v nej je. V každej šunke je voda - zabezpečuje žiaducu šťavnatosť - otázkou však zostáva jej množstvo (kvalitné šunky by nemali obsahovať viac ako 10-20% vody). Ak je obal šunky z vnútra orosený (ak šunka „tečie"), ide o „šunku" s príliš vysokým nástrekom nálevu, kde síce platíte za mäso, ale sčasti kupujete aj vodu.

Vizuálnou známkou kvality šunky je, ak je na jej reze viditeľná štruktúra mäsa vo veľkých kúskoch. Šunky sa v zásade delia podľa kvality do troch kategórií:
1. šunky štandardné - sú najlacnejšie a v obchodnej sieti ich je väčšina
2. šunky výberové
3. šunky špeciál - sú najdrahšie, v sortimente obchdov sú zastúpené minimálne.

Pri tomto delení sa používa ako akostný parameter tzv. podiel čistých svalových bielkovín (ČSB). O šunke v kvalite štandard možno hovoriť až vtedy, ak obsahuje aspoň 10% čistých svalových bielkovín. Výberové šunky musia obsahovať minimálne 13 percent ČSB a šunky špeciál majú ČSB vyššie ako 16%. Pre porovnanie bravčové stehno obsahuje minimum 20% ČSB. Ak v označení „šunky" nie je tento parameter uvedený, je tu podozrenie hraničiace s istotou, že kupujete mäsový výrobok, ktorý nespĺňa ani minimálne kvalitatívne požiadavky kladené na šunku.

Moja babička s obľubou vravievala, že nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci. Aj šunka spadala do tohto jej príslovia - varievala ju z toho najkvalitnejšieho mäsa zopár krát do roka, no ako vravela, bola to šunka poctivá. Ani moje deti nemávajú šunku často, ale ak už, tak len tú s obsahom ČSB minimálne 13%.

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Slováci ponúkajú za železiarne najviac, Američanom sa to máli

Ani jeden zo záujemcov neponúka za košickú huť cenu, ktorá by zodpovedala predstavám U. S. Steelu. Predaj nateraz nebol uzatvorený.

DOMOV

Päť podnetov, Harabin trestom stále uniká

Kolegovia ho zatiaľ ani raz neuznali za vinného.

KOMENTÁRE

Ako Danko začal mať problém s kebabom

Keď to hovoril Breivik, vraveli sme, že mu straší vo veži.


Už ste čítali?