Ako si vybrať medzi „šunkami" a šunkami? Podľa ceny? Možno predpokladať, že kvalitná šunka môže byť lacnejšia ako bravčové stehno, z ktorého by mala byť údajne vyrobená??? Sotva, ale predsa to mnohým nepríde podozrivé... Oplatí sa spytovať na radu predavačov? Obávam sa, že ich vedomosti častokrát končia informáciou, ktorá šunka je momentálne v akcii. Pridanou hodnotou býva, ak vedia, o koľko percent je lacnejšia...
Orientačne možno povedať, že čím väčšie množstvo aditív je uvedených v zložení šunky, tým menej kvalitného mäsa v nej je. V každej šunke je voda - zabezpečuje žiaducu šťavnatosť - otázkou však zostáva jej množstvo (kvalitné šunky by nemali obsahovať viac ako 10-20% vody). Ak je obal šunky z vnútra orosený (ak šunka „tečie"), ide o „šunku" s príliš vysokým nástrekom nálevu, kde síce platíte za mäso, ale sčasti kupujete aj vodu.
Vizuálnou známkou kvality šunky je, ak je na jej reze viditeľná štruktúra mäsa vo veľkých kúskoch. Šunky sa v zásade delia podľa kvality do troch kategórií:
1. šunky štandardné - sú najlacnejšie a v obchodnej sieti ich je väčšina
2. šunky výberové
3. šunky špeciál - sú najdrahšie, v sortimente obchdov sú zastúpené minimálne.
Pri tomto delení sa používa ako akostný parameter tzv. podiel čistých svalových bielkovín (ČSB). O šunke v kvalite štandard možno hovoriť až vtedy, ak obsahuje aspoň 10% čistých svalových bielkovín. Výberové šunky musia obsahovať minimálne 13 percent ČSB a šunky špeciál majú ČSB vyššie ako 16%. Pre porovnanie bravčové stehno obsahuje minimum 20% ČSB. Ak v označení „šunky" nie je tento parameter uvedený, je tu podozrenie hraničiace s istotou, že kupujete mäsový výrobok, ktorý nespĺňa ani minimálne kvalitatívne požiadavky kladené na šunku.
Moja babička s obľubou vravievala, že nie sme takí bohatí, aby sme kupovali lacné veci. Aj šunka spadala do tohto jej príslovia - varievala ju z toho najkvalitnejšieho mäsa zopár krát do roka, no ako vravela, bola to šunka poctivá. Ani moje deti nemávajú šunku často, ale ak už, tak len tú s obsahom ČSB minimálne 13%.