... oddych môže mať rozličné podoby. Pre niekoho je to víkend strávený v pyžame, pre iného osem hodín spánku miesto štyroch. Málokto si dnes môže dovoliť ostať pár dní v posteli s boľavým hrdlom, každopádne je však potrebné výrazne zvoľniť životné tempo - zrušiť všetky zrušiteľné spoločenské aktivity, odložiť odložiteľné pracovné povinnosti a vytvoriť tak svojmu telu čas na už spomínaný reset. Možno vlezieme do postele už o ôsmej večer, možno si doprajeme horúci kúpeľ a možno si len tak posedíme v kresle v tichu svojej izby a nebudeme myslieť vôbec na nič...
Nech si už vyberieme čokoľvek, doprajme svojmu boľavému hrdlu okrem mlčania aj liečivý obklad - postačí vreckovka namočená v studenej vode prekrytá mikroténovým vrecúškom a vlnenou šatkou. Ak sa nájde niekto, kto by nás v taký čas rád rozmaznával, dovoľme mu to... Liečivý je aj obklad zo zmesi dvoch lyžíc tvarohu a pretlačeného strúčika cesnaku alebo malej na jemno nakrájanej cibule zmiešanej s uvareným nastrúhaným zemiakom. V oboch prípadoch sa odporúča natrieť liečivú zmes na kus gázy, opatrne „prilepiť" na boľavé hrdlo, prekryť mikroténovým vrecúškom a previazať vlnenou šatkou.
Okrem ticha si doprajme aj hlad. Ideálny je deň - dva trvajúci pôst, pri ktorom sa neprijíma žiadna tuhá strava. Pije sa však bez obmedzenia (minimálne tri litre) a to najmä príjemne teplé tekutiny, ktoré pôsobia na hrdlo protizápalovo a dezinfekčne. Väčšina baktérií spôsobujúcich zápal hrdla sa množí v kyslom prostredí. Veľmi účinné preto býva popíjanie mierne zásaditého roztoku sódy bikarbóny (1 čajová lyžička sódy na pohár vody) alebo čerstvo vytlačenej šťavy z citróna zriedenej teplou vodou. Rokmi overený je aj šalviový čaj prípadne zmes šalvie, tymianu a harmančeka.
Milovníci pikantných chutí si v rámci pôstu môžu zgustnúť na:
* zázvorovom čaji (lyžica nastrúhaného čerstvého zázvoru sa zaleje šálkou vriacej vody)
* chrenovej šťave (z čerstvo nastrúhaného chrenu sa vytlačí šťava a zriedi sa vlažnou vodou
v pomere 1:1)
* cesnaku (celý strúčik sa postupne rozžuje, uvoľnená šťava sa prehĺta, zvyšok sa vypľuje).
Spoľahlivou známkou uzdravovania boľavého hrdla býva spontánny návrat chuti do jedla. Preklenovacie obdobie medzi pôstom a normálnou stravou by malo trvať minimálne 24 hodín. Ideálne je začať tento deň čerstvým ovocím, pokračovať pitným režimom a na obed si dopriať porciu zeleninovej polievky. Večera už môže zahŕňať ryžu s dusenou zeleninou prípadne cestoviny.
A keď nás už hrdlo nebolí, doprajme si teplo - na tele i na duši. Čiapka, šál a rukavice sú fajn, ale aj objatie, bozk či dôverný rozhovor sú účinnou prevenciou...