Denná dávka vitamínu C za 10 centov

Autor: Gabriela Sabolová | 29.11.2011 o 9:01 | (upravené 11.12.2011 o 15:39) Karma článku: 10,16 | Prečítané:  3558x

Čo si dnes kúpime za 10 centov? Obyčajný biely rožok? Minútu telefónneho hovoru ? 7 cl benzínu? Ale aj odporúčanú dennú dávku vitamínu C v chrumkavej forme... No a tí, ktorí si nechcú všetko kupovať, môžu si svoju dennú dávku vitamínu C dopestovať sami vo vlastnej kuchyni a bude ich to stáť len jeden jediný cent...

... práve toľko totiž stojí polievková lyžica mungo fazuliek naklíčených v domácich podmienkach, ktorá obsahuje už spomínaných 60mg vitamínu C. Ak pravidelne konzumujeme obilniny a strukoviny, možno sa nám zdá zbytočné investovať energiu do ich nakličovania. Medzi uvareným a naklíčeným semenom je však z nutričného hľadiska veľmi veľký rozdiel. V semene, ktoré vo vlhkom prostredí klíči, dochádza pri nabobtnávaní najprv k značnému zväčšeniu množstva enzýmov. Tie potom štiepia ťažšie stráviteľné bielkoviny na ľahko stráviteľné peptidy, podobne zložité sacharidy sa rozkladajú na ich jednoduchšie formy. Čo je však najdôležitejšie, mnohonásobne stúpa množstvo vitamínov. Naklíčené semienko napr. fazule je totiž dokonale pripravené  na to, že z neho vyrastie dva metre vysoká rastlina, na ktorej sa urodí dvadsaťšesť strukov fazule.

Nakličovanie semien je veľmi jednoduché. Klíčky väčších semien (fazule, šošovice, mungo, hrachu, sóje, cíceru, slnečnice, pšenice, tekvice) pestujeme v bežných fľašiach na zaváranie. Za hrsť semien vsypeme do vopred vysterilizovanej fľaše, zalejeme studenou vodou a necháme namočené 8-12 hodín (cez noc). Ráno hrdlo fľaše prikryjeme kúskom širšieho obväzu, ktorý prichytíme gumičkou. Fľašu potom obrátime nad kuchynským drezom hore dnom a počkáme, kým všetka voda nevytečie. (Vodu z preplachovania klíčiacich semien môžeme použiť na polievanie izbových kvetín). Cez obväz napustíme do fľaše čerstvú vodu, jemným potrasením semená premiešame a opäť scedíme. Fľašu necháme stáť na mieste, kde priamo nesvieti slnko a teplota je okolo 20° C. Ideálny je nie veľmi frekventovaný kútik na kuchynskej linke.

Klíčiace semená preplachujeme 2-3-krát denne. Keď klíček dosiahne veľkosť materského  semena, je najvhodnejší čas na jeho konzumáciu. Konzumuje sa vždy celé naklíčené zrnko s klíčkom.  Naklíčené semená môžu byť chutným chrumkavým spestrením šalátov, polievok i zeleninových zmesí. Za ochutnanie stojí aj chlieb s nátierkou posypaný naklíčenou šošovicou alebo mungo klíčkami.

Drobné semená (žerucha, lucerna, proso, nelúpaná pohánka) nakličujeme na tácke alebo tanieri, na ktoré položíme dve-tri vrstvy dôkladne navlhčených papierových obrúskov alebo hrubšiu vrstvu mokrej vaty. Semená rovnomerne rozsypeme po celej ploche a viac ráz denne ich pokropíme vodou do takej miery, aby bola celá klíčiaca plocha vlhká. Odmenou za tú trošku námahy nám budú chrumkavé klíčky, ktoré dodajú aj tej najjednoduchšej polievke či šalátu nezabudnuteľnú príchuť. Lucernu a žeruchu necháme klíčiť 5-7 dní, ostatným semenám postačia 2-3 dni. Naklíčenú lucernu konzumujeme vcelku aj so semienkami, zatiaľ čo naklíčenú žeruchu striháme nožnicami podobne ako pažítku.

Najcennejšou vlastnosťou klíčkov je značný obsah enzýmov a vitamínov, ktoré sa varením ničia. Preto by sme ich mali jesť pokiaľ možno vždy surové. Výnimku tvorí iba fazuľa a sója, ktorých klíčky každopádne treba pred konzumáciou krátko povariť. Naklíčené semená môžeme uchovávať aj v chladničke - ak ich dva razy do dňa  prepláchneme vodou, vydržia 5-7 dní. Semená, ktoré chceme nakličovať, by nemali byť staršie ako 1-2 roky a nikdy nesmú byť chemicky ošetrované teda morené. Kupujeme preto vždy len čerstvé semená určené na potravinárske účely.

Ak si radi pochutnáte na chrumkavých klíčkoch, ale nemáte čas alebo chuť  investovať energiu do ich vlastnoručnej prípravy, môžete si kúpiť hotové naklíčené semená (pšenica, mungo, šošovica, sója, lucerna) a to buď jednotlivo alebo v zmesi (jedna polievková lyžica stojí priemerne už spomínaných 10 centov). Vo viacerých super a hypermarketoch ich ponúkajú v chladiacich pultoch s ovocím a zeleninou.

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Slováci ponúkajú za železiarne najviac, Američanom sa to máli

Ani jeden zo záujemcov neponúka za košickú huť cenu, ktorá by zodpovedala predstavám U. S. Steelu. Predaj nateraz nebol uzatvorený.

DOMOV

Päť podnetov, Harabin trestom stále uniká

Kolegovia ho zatiaľ ani raz neuznali za vinného.

KOMENTÁRE

Ako Danko začal mať problém s kebabom

Keď to hovoril Breivik, vraveli sme, že mu straší vo veži.


Už ste čítali?